1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Centropol Energy v roce 2014 očekává další růst tržeb

centropol energy logoÚstí nad Labem - Prodejce plynu a elektřiny Centropol Energy a. s. očekává v roce 2014 i přes klesající prodejní cenu energií další růst tržeb, a to díky zvýšení počtu zákazníků.

V písemné odpovědi na dotazy ČTK to sdělil obchodní ředitel a člen představenstva společnosti Lukáš Pokrupa. Za rok 2013 by tržby firmy, která sídlí v Ústí nad Labem, měly dosáhnout bezmála sedmi miliard, o 16 procent více než v roce 2012.

"V roce 2014 předpokládáme další navýšení tržeb, a to i přes stále klesající prodejní cenu energií. Očekáváme tedy pokračování navyšování počtu zákazníků," uvedl Pokrupa.

Nedávná intervence České národní banky (ČNB), která vedla k oslabení koruny, se podle jeho odhadu v roce 2014 odrazí zejména na cenách zemního plynu. "Naše společnost očekává, že změna kurzu koruny může vést od druhého čtvrtletí k navýšení ceny zemního plynu. Hlavním důvodem přitom bude právě devalvace koruny ze strany ČNB. U cen elektřiny tak zřejmý vývoj není i vzhledem k více nestabilním cenám na trzích a dlouhodobějšímu trendu poklesu cen elektřiny," míní Pokrupa.

Trh s energiemi by však letos podle jeho názoru neměl vykazovat žádné velké výkyvy směrem nahoru. "Spíše očekáváme stagnaci, případně u plynu mírný pokles. Tento pokles však nepocítí odběratelé, protože vliv devalvace koruny bude mít za následek spíše zdražení ceny plynu," doplnil.

Odhaduje, že oslabení koruny by mohlo přinést problémy některým menším dodavatelům. "Někteří menší dodavatelé, kteří přistoupili k veřejným aukcím především pro domácnosti, kde jsou pro dodavatele hraniční ceny, a mají nevyrovnané portfolio zákazníků, se mohou dostat do nesnází," uvedl Pokrupa.

Společnost také v roce 2014 očekává další postupnou konsolidaci trhu dodavatelů s energiemi a možné pohlcení menších hráčů na trhu těmi většími. "Také CENTROPOL ENERGY je připraven se ucházet o možné akvizice na trhu," podotkl.

Centropol Energy je jednou ze společností patřících do skupiny Centropol, která působí v energetickém sektoru od roku 2002. Na trh se zemním plynem vstoupila na začátku roku 2010. Zemní plyn a elektřinu dnes dodává více než 370.000 zákazníků. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent jsou města a obce, organizace státní správy či malé a střední firmy. Do skupiny patří i virtuální mobilní operátor, který spustil své služby v září 2013.

03.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...