1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ceny uhlí, na nichž by závisela kompenzace OKD, by neměly klesat

mine vagonPraha - Ceny uhlí, na nichž má záviset případná kompenzace státu pro těžařskou firmu OKD, by v následujících měsících a letech již klesat neměly. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Současné ceny uhlí se totiž pohybují na několikaletých minimech.

A navíc výhledy ocelářství pro tento i další rok jsou spíše lepší i pro Evropu, což by mohlo ceny koksovatelného uhlí podpořit, míní například analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes řekl, že dohodu o Dole Paskov, kterou v pondělí oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO), je třeba se společností NWR dopracovat. Pokud klesnou ceny uhlí, buď podle Mládka vzroste kompenzace ze strany státu, nebo se zkrátí těžba v dole. Podle šéfa představenstva NWR Garetha Pennyho je možné, že by se Důl Paskov naopak provozoval ještě déle, pokud by ceny uhlí vzrostly.

Analytik Patria Direct Tomáš Sýkora se domnívá, že v nejbližších měsících nevidí důvody k tomu, aby rostla cena energetického uhlí, což se týká zhruba poloviny těžby firmy OKD. U cen koksovatelného vidí však větší šanci na růst cen. V posledních měsících totiž cena padala a je na zhruba sedmiletých minimech. Na straně poptávky pak bude podle Sýkory důležitý vývoj v Číně, která je největším konzumentem uhlí.

Podle Hlinomaze jsou nyní ceny uhlí na minimech a není přitom patrné, že by spotřeba uhlí v regionu nějak výrazně klesla, přičemž podobně to platí také pro výrobu oceli. V cenách uhlí budou tedy jistě nastávat výkyvy, v průměru by ale klesat neměly, soudí Hlinomaz.

Zároveň ale nečeká, že by se to projevilo například ihned v cenách společnosti NWR pro druhé čtvrtletí, spíše až v druhé polovině roku. NWR by měla zveřejnit výsledky jednání o cenách uhlí pro letošní 2. čtvrtletí pravděpodobně v druhé polovině dubna. Loni to bylo 18. dubna.

Spotové ceny koksovatelného uhlí stále klesají a nyní jsou už na pouhých 113 USD/t. To je už níže, než byla cena uhlí v krizi 2008/2009, poznamenal hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Například v roce 2011 ceny uhlí atakovaly cenu 500 USD/t a ještě v roce 2012 byly nad úrovní 200 USD/t. "Podle některých odhadů až polovina dolů ve světě není při takových cenách rentabilní, ochota těžařů utlumovat produkci je však stále nízká. To při současné slabé poptávce vede k značnému převisu nabídky nad poptávkou a následnému pádu cen," uved Hatlapatka.

Ze současných spotových cen už další větší pokles Hatlapatka nečeká. Z cen, které NWR dosahovalo v průměru v loňském roce, však další pokles pravděpodobný je, minimálně pro nejbližší kvartály. Záležet bude na tom, kde leží výchozí bod vyjednávání mezi vládou a NWR, uvedl Hatlapatka.

11.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...