1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEPS v prvním čtvrtletí klesl zisk na 646,9 milionu Kč

CEPS logoPraha - Společnosti ČEPS v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním na 646,9 milionu korun ve srovnání s 950,1 milionu ve stejném období loni. Bylo za tím snížení cenových tarifů a pokles objemu spotřeby elektrické energie.

Provozovatel tuzemské přenosové soustavy o tom informoval na webových stránkách.

Celkové výnosy ČEPS za leden až březen činily 5,1 miliardy korun, což bylo v porovnání se stejným obdobím loni o 498,7 milionu korun více. "Na zvýšení objemu výnosů se podílely především vyšší výnosy z finančních operací. Tržby za systémové služby poklesly, přesto zůstávají rozhodující položkou výnosů," oznámila firma.

První čtvrtletí hodnotí společnost jako klidné. Dispečeři museli pouze jednou řešit komplikace se zvýšeným tokem z Německa, jednou byl naopak vysoký import z Německa příčinou nerovnoměrného zatížení hraničních vedení.

Do výsledků hospodaření se podle firmy i nadále promítá vliv rostoucích dodávek elektřiny z obnovitelných zdrojů, které dál snižují ceny silové elektřiny. "Důležitým faktorem, ovlivňujícím výsledky hospodaření, je meziroční pokles výše tarifů stanovených ERÚ," uvedl ČEPS s tím, že ve sledovaném období byla vzhledem k mírným klimatickým podmínkám rovněž nižší spotřeba elektřiny.

Akciová společnost ČEPS působí na území ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem. Ke konci března měl podnik 496 zaměstnanců.

11.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...