1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Česká fotovoltaická asociace spustila interní audity

Solar panels1Praha - Česká fotovoltaická asociace (ČFA), která zastupuje převážně majitele malých střešních solárních instalací, tento týden spustila interní audity u svých členů. Každý měsíc plánuje zkontrolovat asi 100 elektráren.

Cílem je prověřit, zda elektrárny mají po technické i právní stránce všechny náležitosti v pořádku. ČTK o tom informovala ČFA. Energetický regulační úřad (ERÚ) byl o záměru informován, iniciativu asociace vítá, uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Kontrola jen na techniku nebo pouze na právní aspekty trvá 30 dní, kompletní kontrola 60 dní, uvedl předseda ČFA Petr Maule. Například se může stát, že provozovatel fotovoltaické elektrárny zapomněl na opakované revize, které by měl ze zákona každé čtyři roky provádět. Neaktuální revize může mít třeba negativní vliv na výši pojistného plnění, kdyby se s elektrárnou něco stalo, dodal.

"V technickém auditu zase budeme kontrolovat, zda jsou všechny panely řádně zapojené a zda elektrárna obsahuje všechny bezpečnostní prvky, například přepěťovou ochranu," dodal Maule. V počátku provádění auditů budou mít přednost členové ČFA. V budoucnosti ale nelze vyloučit i její rozšíření mimo členy ČFA, doplnil Maule.

Oblast nefinanční podpory obnovitelných zdrojů zůstává i pro letošní rok jednou z priorit ERÚ. "Nefinanční podpora rozvoje solárních elektráren, zaměřená zásadně na zdroje na střechách rodinných domů, a tím podpora občanů a rodin, je jednou z našich letošních priorit směřující ke snížení cen energií a samozásobování rodin," řekla šéfka ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ loni na základě podnětů třetích stran prověřil 183 licencí s celkovým instalovaným výkonem 645 MW a s celkovou výší podpory 165 miliard korun za celou dobu, kdy mohou tuto podporu čerpat. ERÚ odhalil chyby u všech kontrolovaných fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem nad jednu MW, které získaly licenci v závěru roku 2010. Závažné nedostatky mělo 28 procent spisů. Úřad proto podal 56 trestních oznámení, některá z nich i na elektrárny ze skupiny ČEZ. Kromě toho ERÚ odhalil 233 fotovoltaických elektráren s podezřele vysokým množstvím vyrobené elektřiny.

03.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...