1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ Distribuce vybudovala v Beskydech nové vedení elektřiny na Lysou horu

Electricity pylons 1Krásná - Společnost ČEZ Distribuce vybudovala nové vedení elektřiny z Krásné na Frýdecko-Místecku na Lysou horu. Výměna nefunkčního kabelu vedoucího na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd přišla na 40 milionů korun. Primární kabel dlouhý 6200 metrů bude jistit elektrické vedení z Ostravice z opačné strany hory.

ČTK to sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Na vedení jsou na vrcholu napojeny meteorologická stanice, televizní vysílač, stanice horské služby i horské chaty.

"Byl to extrémně náročný úkol, který se vymykal všemu, co běžně děláme. Hlavně tím, že jsme museli v některých místech překonávat i padesátiprocentní stoupání a vrtat hluboko do skály," uvedl Jiří Masařík z ČEZ Distribuce. V některých místech s nejvyšším převýšením musela dodavatelská firma položit speciální pancéřový kabel, který se vyráběl na míru právě pro tuto zakázku.

Stěžejní při pokládání kabelu byla podle mluvčího dohoda s Lesy ČR. Energetici museli pod přísným dozorem splnit všechny jejich požadavky, včetně zajištění čistoty na cestách, kolem kterých trasa kabelu vede. Lesy ČR požadovaly, aby cesty zůstaly čisté i během stavby a nemohli se na nich například zranit cyklisté.

"Díky tomu došlo i k několika kuriózním situacím, například když zhotovitel nesehnal firmu, která by do horského terénu jezdila s čistícím vozem. Na vlastní traktor si proto koupili speciální nástavbu a cestu čistili sami, aby nějaký cyklista nespadl na prachu z výkopu. Během realizace zakázky na ní museli snad čtyřikrát vyměnit kartáč," uvedl Radim Blažek z ČEZ Distribuce, který měl stavbu na starost.

12.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...