1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ koupil teplárnu Vrchlabí, cenu tepla snížil o 5,5 procenta

CEZ logoVrchlabí - Společnost ČEZ Teplárenská koupila a již převzala firmu Teplo Krkonoše, které zásobuje teplem město Vrchlabí. Majoritní podíl v Teplu Krkonoše ve výši 82 procent ČEZ koupil za 35 milionů korun od města Vrchlabí.

Zbylých 18 procent ČEZ vlastní prostřednictvím firmy Vrchlabská teplárenská. Firma pod novým vlastníkem snížila cenu tepla pro letošní rok o 5,5 procenta na 595 korun za gigajoule s DPH. ČTK to dnes řekli regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková a místostarosta Vrchlabí Michal Vávra.

Nákup teplárny podle Beránkové souvisí s projektem Smart Region, jímž skupina ČEZ v třináctitisícovém Vrchlabí testuje zavádění takzvaných inteligentních řešení v energetice. Součástí projektu jsou instalace inteligentních elektroměrů, dobíjecí stanice elektromobilů či zapojení lokálních výrobních zdrojů. V rámci Smart Regionu již ČEZ ve Vrchlabí prostřednictvím své firmy ČEZ Energo provozuje několik kogeneračních jednotek.

Město podle Vávry na nabídku firmy ČEZ koupit Teplo Krkonoše kývlo i proto, že by městská teplárna do budoucna zřejmě neměla hodnotu vyšší než nyní. Jako malý subjekt na trhu by prý také teplárna neměla prostor k racionalizaci a snížení ceny tepla. "Podmínkou prodeje bylo, že firma zlevní teplo. Doufáme, že v tomto trendu budou pokračovat," uvedl Vávra.

Nyní oznámené zlevnění by průměrné domácnosti mělo za rok přinést úsporu zhruba 1000 korun. Letošní cena tepla ve Vrchlabí 595 korun za gigajoule s DPH je zhruba pět procent pod celostátním průměrem. Podle údajů Teplárenského sdružení činí nyní v Česku průměrná cena tepla ze zemního plynu zhruba 625 Kč/GJ.

Teplo Krkonoše provozuje v současnosti ve Vrchlabí čtyři domovní plynové kotelny a jednu lokální plynovou kotelnu s teplovodní teplárenskou sítí v délce asi čtyři kilometry. Mezi největší odběratele patří nemocnice, Stavební bytové družstvo Vrchlabí a Bytový podnik Vrchlabí. Podle Vávrova odhadu firma teplem zásobuje asi třetinu obyvatel Vrchlabí. ČEZ podle

Beránkové předpokládá další rozvoj centrálního zásobování teplem po městě.

ČEZ Teplárenská patří k největším teplárenských společnostem v ČR. Teplem zásobuje zákazníky ve 39 lokalitách v Ústeckém, Karlovarském, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Na její zdroje je napojeno asi 143.000 domácností.

Peníze z prodeje teplárny hodlá Vrchlabí podle Vávry použít zejména na spolufinancování investic souvisejících s rozvojem průmyslové zóny továrny Škoda Auto. Vrchlabí chce například s pomocí dotace letos začít stavět nový fotbalový stadion, protože původní hřiště ustoupilo automobilce. Další investice půjdou do komunikací a další infrastruktury.

28.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...