1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ na Liberecku dokončil výstavbu vedení za více než 100 mil. Kč

CEZ logoLiberec - Výstavbu dvojitého vedení velmi vysokého napětí dokončila ČEZ distribuce na Liberecku. Jde o strategickou stavbu za více než 100 milionů korun, která umožní připojit nové zákazníky z Liberce a okolí i Frýdlantského výběžku.

ČTK o tom dnes informoval ředitel firmy pro obnovu a údržbu distribuční soustavy Karel Kohout.

"Díky novému vedení již můžeme uspokojit většinu žadatelů o připojení z Liberecka i Frýdlantska. Zároveň jsme zvýšili spolehlivost dodávek elektrické energie i zlepšili stabilitu distribuční soustavy," uvedl Kohout.

Nové vedení mezi Bezděčínem a Šimonovicemi je dlouhé 8,35 kilometru a má 37 nových stožárů, z toho 15 nosných, 19 kotevních, dva podchodové a jeden odbočný stožár. Podle mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové museli před zahájením výstavby vést složitá a zdlouhavá majetkoprávní vypořádání s majiteli pozemků. "Vedení prochází obtížným zalesněným a kopcovitým terénem, trasa vedení se nachází na území Přírodního parku Ještěd, část trasy také v chráněné oblasti přirozené akumulace vod. Dále prochází ochranným pásmem neelektrifikované železniční tratě Turnov - Liberec, ve třech případech tuto trať křižuje," uvedla. Vedení se také nachází v leteckém koridoru, výstražné koule na drátech proto mohou například vidět řidiči jedoucí po rychlostní silnici mezi Libercem a Turnovem.

ČEZ Distribuce provozuje v Česku vedení v délce 159.456 kilometrů. Z toho na severu Čech je 27.935 kilometrů. V Libereckém kraji se mu před dvěma lety podařilo vyřešit problém s nedostatkem elektřiny pro Jablonec nad Nisou. Vybudování nové transformovny Jablonec Jih a vedení vysokého napětí stálo zhruba 370 milionů korun.

V Libereckém kraji ČEZ nyní plánuje výstavbu nového vedení vysokého napětí pro Šluknovský výběžek. Naráží ale na odpor vedení kraje a obcí, kterým se nelíbí to, že by trasa měla vést přes chráněnou oblast Lužických hor. Prosazují, aby ČEZ elektřinu místo stožárů vedl kabelem v zemi.

17.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...