1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chorvatsko podalo na MOL žalobu u arbitrážního soudu kvůli INA

MOL-logoZáhřeb/Budapešť - Chorvatsko podalo žalobu na maďarskou ropnou a plynárenskou skupinu MOL u arbitrážního soudu v Ženevě.

Chorvatsko požaduje zrušení dohody z roku 2009, díky které získal MOL manažerskou kontrolu v chorvatské energetické firmě INA. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z chorvatské vlády.

Zdroj rovněž dodal, že navzdory arbitráži vláda očekává, že jednání s MOL o budoucnosti řízení firmy INA budou pokračovat.

MOL v prohlášení uvedl, že žádné informace od chorvatské vlády o mezinárodní arbitráži nemá, ale je připraven čelit jakémukoliv postupu. Firma je rovněž připravena pokračovat v jednání s Chorvatskem o INA.

MOL koupil podíl 49 procent v chorvatské ropné firmě INA v roce 2009. Chorvatská vláda vlastní ve firmě podíl 44,84 procenta a tvrdí, že MOL při prodeji podílu získal nad chorvatskou firmou příliš velký vliv a požaduje, aby měla právo ovlivňovat velká rozhodnutí. INA je jednou z největších chorvatských firem a jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Má operace v Africe a na Blízkém východě a provozuje dvě rafinerie.

Akce Chorvatska přišla krátce poté, co obě strany učinily krok k možnému kompromisu a oznámily, že jejich jednání jsou mnohem konstruktivnější a brzy budou pokračovat. Zdroj dodal, že v případě dohody může být žaloba kdykoliv stažena.

MOL učinil podobný krok jako Chorvatsko koncem loňského roku. V listopadu oznámil, že podal žádost o rozhodčí řízení proti chorvatské vládě kvůli porušení některých závazků v souvislosti s investicí MOL v Chorvatsku.

Bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader byl odsouzen na deset let ve vězení za to, že přijal úplatek od firmy MOL v roce 2008 výměnou za dominantní postavení ve firmě INA. Chorvatsko na počátku října rovněž vydalo mezinárodní zatykač na šéfa MOL Zsolta Hernadiho kvůli podezření z uplácení. Sanader, MOL i Hernadi však obvinění z úplatkářství popírají a Sanader se proti rozsudku odvolal.

23.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...