1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čína popudila Vietnam svou ropnou plošinou ve sporných vodách

Oil rigHanoj - Vietnam velmi popuzeně zareagoval na velkou ropnou plošinu, kterou instalovala Čína ve vodách, na něž si obě země činí nárok.

Podle agentury AP Hanoj upozornila Peking, že podnikne veškeré nezbytné kroky k ochraně svých zájmů v Jihočínském moři, pokud těžební zařízení nebude odstraněno.

Čína těžební plošinu instalovala ve sporné oblasti o víkendu, a to za přítomnosti vojenských plavidel. Podle AP je tato akce šířeji považována za provokativní krok Pekingu ve stále troufalejším prosazování svrchovanosti v Jihočínském moři.

Čím dál tím větší průbojnost Číny, která provází její rostoucí vojenskou a ekonomickou moc, znepokojuje Vietnam, Filipíny a další země regionu, které si rovněž činí nárok na část sporných vod bohatých na ropu a plyn.

Vietnamský ministr zahraničí Pham Binh Minh podle prohlášení vlády upozornil čínskou vládu, že postavení zmíněné hlubinné vrtné plošiny je ilegální a představuje porušení vietnamské svrchovanosti.

Peking ale trvá na tom, že vrtné zařízení CNOOC 981, jehož cena se podle AP pohybuje kolem jedné miliardy dolarů (téměř 20 miliard korun), se nachází v jeho teritoriálních vodách.

Čína si ovšem činí nárok na téměř celé Jihočínské moře.

"Vietnam... důrazně protestuje proti této čínské akci. Požaduje, aby Čína zmíněné zařízení z oblasti odsunula a s ním také stáhla své lodě," zdůraznil podle vládního prohlášení Minh. Řekl také, že Vietnam chce vyřešit územní spory s Čínou mírovou cestou, ale "uplatní všechna nezbytná a vhodná opatření k obraně svých práv a legitimních zájmů" na mořích.

AP ale poznamenala, že možnosti Hanoje vůči velkému sousedovi, který je navíc důležitým ekonomickým partnerem, jsou velmi omezené. Nemůže si dovolit poškodit vztahy s Pekingem, s nímž navíc ani nemá možnost vojensky soupeřit.

Vietnamské ministerstvo zahraničí tvrdí, že sporná plošina se nachází ve výlučné ekonomické zóně a kontinentálním šelfu Vietnamu, jak jsou definovány Úmluvou OSN o mořském právu z roku 1982.

15.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...