1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čínská Gotion High-Tech má čtvrtinový podíl v slovenském výrobci baterií InoBat

chinese yuan moneyBratislava - Čínský výrobce baterií Gotion High-Tech získal pětadvacetiprocentní podíl ve slovenské firmě InoBat. Začínajícímu slovenskému výrobci baterií investice poskytne přístup k výzkumu a vývoji, surovinám a zkušenostem s recyklací čínské firmy a urychlí to jeho snahy o masovou výrobu baterií.

Firmy to oznámily ve společné tiskové zprávě. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Vstup Gotion High-Tech do InoBatu se připravoval téměř rok a podle firem znamená významnou investici, která výrazně posílí vývoj a výrobu baterií v Evropě.

"InoBat má příležitost rozšířit svůj tržní dosah a získat přístup k novým zákazníkům a obchodním příležitostem nejen na Slovensku, ale v celé Evropě," uvedl spoluzakladatel a generální ředitel firmy InoBat Marián Boček. Zároveň InoBat díky strategickému partnerství získá přístup k výrobním kapacitám v Číně a v Evropě.

Gotion High-Tech patří mezi přední bateriové konglomeráty na světě. Největším akcionářem firmy je s podílem 24,77 procenta automobilka Volkswagen, se kterou má Gotion exkluzivní smlouvu na dodávky baterií pro elektromobily mimo Čínu. Kromě baterií pro elektromobily vyrábí také baterie pro skladování energie či zařízení pro přenos a distribuci elektrické energie.

Evropa se snaží vybudovat vlastní odvětví baterií pro elektromobily a snížit závislost na dominantních asijských výrobcích. Zatím však jen několik společností pokračuje v investicích, protože financování začínajících firem kvůli vysokým úrokovým sazbám a ekonomické nejistotě vyschlo, uvedla agentura Reuters.

Minulý týden švédský výrobce lithium-iontových baterií Northvolt, mezi jehož zákazníky patří Volkswagen a Volvo Cars, agentuře Reuters řekl, že získal od investorů 1,2 miliardy dolarů (26,7 miliardy Kč) a že se připravuje na výstavbu nových továren v Evropě a Severní Americe. Jiné firmy se ale potýkají s problémy, včetně britské začínající společnosti Britishvolt, která letos zkrachovala.

Firma Gotion High-Tech loni uvedla, že do roku 2025 plánuje mít třetinu svých výrobních kapacit mimo Čínu, aby uspokojila rostoucí poptávku od výrobců elektromobilů a zájemců o skladování energie. V současnosti staví v americkém státě Michigan závod za 2,36 miliardy USD a uvažuje o zřízení závodu na baterie pro elektromobily v Maroku. Tam by investice mohla činit až 6,3 miliardy USD.

InoBat předloni uzavřel s českou firmou SOR Libchavy smlouvu o vývoji a dodávkách baterií do autobusů. Firma také podepsala prohlášení o záměru postavit továrnu na baterie pro elektromobily s vládami Španělska a Srbska, tyto dohody však nejsou konečné.

08.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...