1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čtvrtletní zisk Chevronu kvůli poklesu těžby o třetinu klesl

Chevron Gas StationNew York - Zisk amerického ropného koncernu Chevron se ve čtvrtém čtvrtletí v meziročním srovnání zhruba o třetinu snížil. Podle firmy jej srazil pokles těžby ropy a zemního plynu spolu s nižšími maržemi z ropných produktů.

Čistý zisk americké ropné dvojky po gigantu Exxon Mobil klesl na 4,9 miliardy dolarů (zhruba 100 miliard Kč) z úrovně 7,25 miliardy USD o rok dříve. Výsledek přesně odpovídal průměrnému odhadu, který vzešel z ankety agentury Reuters u analytiků.

Těžba ropy a zemního plynu klesla o 3,4 procenta na 2,6 milionu barelů denně v přepočtu na energetický ekvivalent ropy. Těžba na nových zdrojích v USA a Nigérii totiž nestačila nahradit pokles produkce na starších polích.

Ropné koncerny se snaží zvýšenou měrou nahrazovat dosluhující pole novými projekty. Chevron za celý loňský rok investoval 42 miliard dolarů, což je o 23 procent víc než v předešlém roce. Firma dnes uvedla, že v nových projektech zaznamenala podstatný pokrok a jmenovala dva rozsáhlé projekty do zkapalněného zemního plynu v Austrálii a vrty v hlubokých vodách Mexického zálivu.

V divizi rafinerií se zisk Chevronu propadl o 58 procent. Výrazně klesly marže ve zpracování ropy, zejména kvůli snižujícím se cenovým rozdílům mezi jednotlivými typy ropy.

Zisk společnosti Exxon Mobil ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl o 16 procent na 8,4 miliardy dolarů, rovněž kvůli poklesu objemu těžby. Výrazné zhoršení hospodářských výsledků za čtvrté čtvrtletí vykázal i britsko-nizozemský konkurent Royal Dutch Shell, jehož čistý zisk se snížil o polovinu na pětileté minimum 2,9 miliardy dolarů.

03.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...