1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dokončení slovenské jaderné elektrárny Mochovce se prodraží

nuclear power 3Bratislava - Dokončení třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích na Slovensku si vyžádá 3,8 miliardy eur (104 miliard korun) místo původně plánovaných 2,78 miliardy eur.

Navýšení rozpočtu stavby schválila v úterý podle medií valná hromada společnosti Slovenské elektrárne (SE), které jsou dominantním výrobcem elektřiny v zemi.

Úpravu rozpočtu navrhoval majoritní vlastník elektráren, italský koncern Enel, už loni. Slovenská vláda, která kontroluje 34 procent akcií SE, původně odmítala navýšení nákladů schválit kvůli obavám z dalšího prodlužování výstavby. Nakonec ale ustoupila a v několika etapách souhlasila s uzavřením dodatků, kvůli kterým se projekt prodraží.

Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok elektrárny budou hotovy už v letech 2012 a 2013. Z dostupných informací ovšem vyplývá, že se tak stane až letos a v příštím roce. Zpoždění Enel zdůvodnil kromě jiného dodatečnými opatřeními na zvýšení bezpečnosti elektrárny, jejichž potřeba vyplynula ze zátěžových testů.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce v 90. letech pozastaveny. Obnovil je v roce 2008 Enel, a to po ovládnutí Slovenských elektráren. První dva bloky elektrárny vyrábějí elektřinu více než deset let. Kromě elektrárny v Mochovcích jsou na Slovensku v provozu také dva jaderné bloky v Jaslovských Bohunicích.

12.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...