1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dovoz uhlí do Indie loni stoupl o více než pětinu

minerDillí - Dovoz uhlí do Indie v loňském roce stoupl o 21 procent na 152 milionů tun. Indičtí výrobci elektřiny totiž zvýšili nákupy uhlí v zahraničí kvůli nízkým cenám a nedostatečné nabídce na domácím trhu.

Uvedla to výzkumná společnost OreTeam. Dodala, že v letošním roce by se dovoz mohl vyšplhat na 170 milionů tun.

Indie je třetím největším dovozcem uhlí na světě po Číně a Japonsku. Země má sice podle britské energetické skupiny BP páté největší zásoby tohoto paliva na světě, rozšiřování těžby však brzdí administrativní, ekologické a právní problémy. Většina indického dovozu uhlí pochází z Indonésie, Jihoafrické republiky, Austrálie a Kanady.

Předpokládá se, že produkce elektřiny v Indii za fiskální rok, který skončí v březnu, vykáže nárůst o sedm procent. Většina elektřiny se přitom v zemi vyrábí právě z uhlí, upozorňuje agentura Reuters.

Ceny uhlí se nyní nacházejí na nízkých úrovních, mimo jiné kvůli rozmachu těžby ropy a plynu z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Pokles cen uhlí je sice příznivý pro jeho odběratele, působí však problémy řadě těžebních firem, včetně české OKD. Ta nyní chystá ukončení těžby uhlí v Dole Paskov, kde zaměstnává přes 2500 lidí.

27.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...