1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektrárna v Kladně dokončila nový blok za 7,5 miliardy korun

alpiq logoKladno - Elektrárna v Kladně, kterou provozuje společnost Alpiq Generation (CZ), dokončila výstavbu nového bloku elektrárny za 7,5 miliardy korun.

Nový 135 megawattový blok s názvem K7 nahradil zastaralý uhelný blok, který byl v provozu od druhé poloviny sedmdesátých let. ČTK o tom informovala v tiskové zprávě Markéta Čapková z firmy Alpiq Generation. Na výstavbě bloku se pracovalo téměř čtyři roky.

Nový blok byl uveden do zkušebního provozu už v srpnu loňského roku pro testování systémů. Blok navýší výkon elektrárny, která tak bude schopna dodávat více elektřiny. "Jeho uvedením do provozu došlo ke zvýšení čistého výkonu zdroje o 101 megawattů a snížení ekologické zátěže," uvedla Čapková. Zvýšení tepelného výkonu podle ní dovolí budoucí rozšíření distribuční tepelné soustavy, potenciální připojení nových zákazníků a zajistí do budoucna spolehlivé dodávky tepla pro Kladno. Na výstavbě pracovalo po dobu čtyř let asi 5000 lidí.

Zařízení s názvem K7 nahradí nyní provozovaný zdroj K3, který od ledna 2016 přestane splňovat emisní limity a bude muset být odstaven. Nový kotel s kapacitou 135 megawattů prý bude k životnímu prostředí šetrnější.

21.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...