1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EU zkoumá britskou státní pomoc konverzi elektrárny na biomasu

biomassLondýn - Evropská komise začala zkoumat, zda Británie neporušila pravidla státní pomocí, když finančně podpořila plán energetické společnost Drax Group převést polovinu největší britské uhelné elektrárny na biomasu.

Uvedla to internetová stránka britského listu Financial Times. Londýn podporuje převod obří elektrárny na biomasu jako ekologický projekt, který má snížit emise skleníkových plynů, podle kritiků ale bude spalování dřeva v tomto ohledu ještě horší než výroba elektřiny z uhlí.

Brusel podle listu neformálně upozornil Británii na to, že její způsob podpory obnovitelným zdrojům energie, včetně konverze elektráren na biomasu, může kvůli vysokým subvencím poškozovat konkurenci. Vláda nabídla Drax Group loni v dubnu úvěrovou garancí 75 milionů liber (2,5 miliardy Kč) jako jednomu z prvních projektů v rámci nového systému úvěrových garancí. Ten vláda přijala v prosinci 2012 pro garance na spuštění finančně náročných projektů infrastruktury.

Stížnost na britskou státní pomoc pro pálení biomasy k výrobě elektřiny podala ekologická organizace Friends of the Earth. Podle ní hrozí z tohoto způsobu produkce kvůli potřebě rozsáhlého kácení stromů celkově více emisí skleníkových plynů než z uhlí.

Podle listu komise ke konci ledna skupině napsala, že zahájila "předběžné vyšetřování" stížnosti a předala ji britským úřadúm. V této fázi je ale podle mluvčího komise předčasné soudit, že to může vést k plnému vyšetřování.

Drax předloni uvedla, že se s pomocí konverze elektrárny v Yorkshiru chce stát předním výrobcem obnovitelné energie v Evropě. Pokud se ale její záměr podaří v plánovaném rozsahu uskutečnit, bude na to potřebovat každý rok ze zámoří dřevo z lesů o rozloze přesahující území středních Čech a Prahy. Oponenti poukazují na to, že se dá jen stěží zajistit, aby se vysadilo dost stromů potřebných k pohlcení vzniklých emisí z biomasy.

26.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...