1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom v Litvě vyhoví antimonopolním pravidlům EU

Gazprom gas tankVilnius - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom vyhoví v Litvě antimonopolním pravidlům Evropské unie v energetice a odprodá své podíly v litevské distribuční síti.

Sdělil to podle agentury Reuters litevský premiér Algirdas Butkevičius po schůzce s šéfem Gazpromu Alexejem Millerem.

"Gazprom souhlasil s tím, že nebude zpochybňovat třetí energetický balíček EU. Dohodli jsme se na tom," řekl premiér podle vládního tiskového úřadu po setkání s Millerem při slavnostním zahájení zimní olympiády v Soči. Pravidla EU v energetice, které Moskva v minulosti silně kritizovala, mají zabránit tomu, aby dominantní dodavatel jako Gazprom ovládal rovněž přepravní a distribuční sítě.

Litva, která je plně závislá na dovozu plynu z Ruska a platí za tuto surovinu jedny z nejvyšších cen v Evropě, nyní s Gazpromem jedná o podmínkách nové dlouhodobé dohody. Překážkou v jednáních je otázka, jak uplatnit unijní pravidla pro liberalizaci trhu s plynem v Litvě.

"Doufám, že schůzka s Millerem pomůže jednání urychlit," řekl premiér. Podle tiskového úřadu se Butkevičius v Soči neformálně setkal i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.

Litevská vláda chce koupit podíly, které mají Gazprom a německá skupina E.ON v domácím distributorovi plynu Amber Grid, aby znovu získala kontrolu nad sítí zprivatizovanou před deseti lety. Loni se Amber Grid oddělil od litevského plynárenského podniku Lietuvos Dujos a obě společnosti z většiny vlastní E.ON a Gazprom. Ruský gigant na nich má po 37,1 procenta.

Brusel už od září 2012 vyšetřuje Gazprom kvůli monopolním praktikám na trzích střední a východní Evropy. Komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Akernua dnes uvedl, že Gazprom stále nenabídl komisi dostatečné ústupky na to, aby odvrátil hrozbu sankcí. Gazprom minulý měsíc sdělil, že chce vyšetřování uzavřít dohodou, ale svou cenovou praxi změnit nehodlá, protože ji považuje za spravedlivou.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.

12.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...