1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom ve čtvrtletí zvýšil vývoz plynu do Evropy o 2,4 procenta

Gazprom gas tankMoskva - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zvýšil v prvním čtvrtletí vývoz suroviny do Evropy meziročně o 2,4 procenta na 43 miliard krychlových metrů.

Firma podle agentury Reuters uvedla, že vývoz do Velké Británie se zvýšil o více než 30 procent, zatímco Německo, které je největším spotřebitelem ruského plynu, zvýšilo odběr plynu o 15 procent.

Za celý uplynulý rok vývoz ruského plynu do Evropy stoupl o 16 procent na rekordních 161,5 miliardy krychlových metrů. Vývozní divize státem ovládaného ruského podniku v lednu upřesnila, že nejvíce vývoz loni vzrostl do Itálie, Británie a Srbska. Prudce rostl i jeho export do Německa, Švýcarska a na Slovensko. Vývoz na český trh zůstal téměř beze změny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky. Pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. Obavy z narušení dodávek vyvolala eskalace napětí mezi Západem a Ruskem kvůli ruskému postupu na Ukrajině. Gazprom tento týden ohlásil dvojí zdražení plynu pro Ukrajinu. Kyjev to považuje za politicky motivovaný krok a čeká, že Moskva v rámci zvyšování tlaku Ukrajině omezí dodávky.

08.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...