1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Holding Malina zatím v úpadku dokončil 600 z celkem asi 3800 zakázek

solar panels2Praha - Energetický Holding Malina, který je v současnosti kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, zatím od květnového zahájení insolvence dokončil 600 z celkem asi 3800 nedokončených zakázek. Firma od té doby také zaznamenala zisk 98,3 milionu Kč. Informovala o tom v tiskové zprávě.

 

Energetický Holding Malina v předchozích měsících přiznal problémy se zajištěním zakázek. Vedení společnosti proto na začátku května podalo návrh na insolvenci, v něm uvedlo závazky za zhruba 1,4 miliardy korun. Podnik následně v červnu oznámil, že má rozpracováno přes 1500 zakázek, které hodlá dokončit. U dalších 2260 projektů naopak práce zatím nezahájil.

Firma nyní ohlásila, že od 12. května, kdy insolvenční soud rozhodl o úpadku společnosti, dokončila a zákazníkům předala 600 kompletních zakázek. Podle podniku tím objem závazků vůči zákazníkům poklesl o více než 180 milionů korun. Za dokončené projekty Malina dostala 124,5 milionu korun. Na dalších stovkách zakázek se podle firmy zároveň dál pracuje.

Věřitelé v předchozích měsících holding kritizovali za neprůhledné hospodaření během insolvence. "Je skutečností, že jsme nemohli dodávat dostatek informací o hospodaření EH Malina, dokud jsme neměli rekonstruované účetnictví. V této situaci je pochopitelné, že věřitelský výbor vyjádřil v červenci pochybnosti o tom, jak EH Malina hospodaří. Skutečné výsledky dokazují, že EH Malina v době po vyhlášení insolvence hospodaří dobře,“ uvedl šéf podniku Marian Klásek.

Malina nedávno nabídla zákazníkům, od nichž vybrala zálohy, ale dosud nezahájila instalaci, dokončení zakázky za příplatek 20 procent z původní ceny. "Navýšení ceny je nutné kvůli dodržení insolvenčního zákona, který firmám ukládá povinnost zahajovat pouze ty zakázky, které skončí alespoň kladnou nulou a nikoliv ve ztrátě. Ztráta by totiž poškozovala další věřitele,“ řekl finanční ředitel holdingu Martin Vobr.

Pětina těchto klientů podle společnosti s navýšením ceny už souhlasila, s instalacemi je však podle Maliny nutné počkat až po schválení od insolvenčního správce. Ten zatím dal souhlas u 25 zakázek. Firma zároveň před několika týdny uvedla, že pokud na doplatek klienti nepřistoupí, měla by společnost nezahájené zakázky realizovat s partnerskou firmou. Tento postup je však podmíněn schválením reorganizace společnosti. O té rozhodné schůze v říjnu.

Společnost kvůli problémům provedla už několik změn ve vedení firmy. Od 1. června ji řídí někdejší šéf představenstva státního podniku Prisko Marian Klásek. V minulosti měl na starosti například převzetí těžebního podniku OKD.

Majoritním vlastníkem holdingu je Cyril Regner, menšinovým majitelem je dnes už bývalý předseda představenstva Jan Urban. Podnik zaměstnává kolem 135 lidí. Za minulý rok byla společnost ve ztrátě přes 186 milionů korun.

23.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...