1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Investice do obnovitelných zdrojů energie loni opět klesly

eurosFrankfurt - Celosvětové investice do výroby energie z obnovitelných zdrojů v loňském roce klesly o 14 procent na 214 miliard dolarů (4,3 bilionu Kč). Vyplývá to podle agentury DPA ze zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

Investice se snížily již druhý rok za sebou poté, co se v roce 2011 vyšplhaly na 279 miliard dolarů. Za nejnovějším poklesem stály především investice do solární energie, které se propadly o 23 procent.

Investice tlačí dolů například klesající ceny energie a nejistota ohledně budoucího vývoje státní podpory. K poklesu investic však přispívají rovněž snižující se ceny potřebných technologií. "Když jsou technologie levnější, klesají rovněž náklady na jednotlivé projekty," upozornil německý profesor Ulf Moslener, který se zabývá problematikou financování výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Největším světovým investorem do obnovitelných zdrojů energie se v loňském roce stala Čína s částkou 56 miliard dolarů. Předstihla tak Evropu, která do obnovitelných zdrojů investovala 48 miliard dolarů, napsala agentura DPA.

10.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...