1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Investor chce u Hradčan-Kobeřic postavit čtyři větrné elektrárny

wind farm3Prostějov - Čtyři větrné elektrárny chce u obce Hradčany-Kobeřice na Prostějovsku postavit společnost Meridian Nová Energie. Pokud firma získá všechna potřebná povolení, hodlá větrné elektrárny postavit do 12 měsíců po ukončení povolovacích a správních řízení. ČTK informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA.

V okolí Hradčan-Kobeřic zatím žádné větrné elektrárny nestojí, nejbližší větrníky produkují elektřinu na Drahanské vrchovině.

Plánované větrné elektrárny u Hradčan-Kobeřic mají mít rotor s průměrem 162 metrů a jejich výška po osu rotoru je 166 metrů. Výkon jedné větrné elektrárny se bude pohybovat od 5,6 do 7,2 megawattu. Větrníky chce firma postavit na zemědělských pozemcích, nejbližší obytná zástavba je od nich zhruba kilometr vzdálená. Výkon všech čtyř větrných elektráren má činit 22,4 až 28,8 megawattu. Pokud budou plánované větrníky na poli u Hradčan instalovány, tak ročně vyrobí zhruba 49 gigawatthodin elektrické energie, což podle propočtu společnosti Meridian Nová Energie postačí k pokrytí spotřeby zhruba 14.000 domácností.

Společnost Meridian Nová Energie je aktivní i v Branné na Šumpersku, kde chce postavit čtyři větrné elektrárny s celkovým výkonem 24 megawattů. Záměr by mělo na jaře projednat zastupitelstvo obce. Firma nabídla Branné jednorázový finanční příspěvek milion korun a každoroční platbu 300.000 korun za každou větrnou elektrárnu. Součástí nabídky je také příspěvek 6000 korun na energie pro občany s trvalým pobytem v Branné, který má být vyplácen jednou ročně. Větrné elektrárny mají plánovanou životnost na 20 let, takže Branná může získat celkem 60 milionů korun.

Investoři svoji pozornost v uplynulých letech soustředili hlavně na podhůří Nízkého Jeseníku. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová vyrábějí elektřinu dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů se tyčí k nebi u nedaleké Lipiny. U Jívové investor od loňska staví dalších pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů. V některých obcích záměry narážejí na odpor obyvatel. Moravský Beroun kvůli zvažované stavbě 17 větrných elektráren v létě uspořádá referendum.

13.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...