1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Italská Eni prý opouští polský sektor břidlicového plynu

eni-logoVaršava - Italská energetická společnost Eni je další firmou, která odchází z průzkumu těžby plynu z břidlic v Polsku. Napsal to polský list Puls Biznesu. Důvodem odchodu je podle listu byrokracie a geologické podloží.

Polské ministerstvo životního prostředí později oznámilo, že Eni vypršela platnost některých licencí a nepožádala o jejich obnovení.

List se odvolává na informace od blíže nespecifikovaných zdrojů. Mluvčí Eni prohlásil, že firma nebude komentovat spekulace v tisku, uvedla agentura Reuters.

Eni má nyní tři licence na těžbu plynu v severním Polsku. Podle ministerstva Eni vypršela platnost dvou licencí a firma je zatím neplánuje obnovit. Třetí licence je platná do června 2018 a ministerstvo nemá informace o plánech Eni s třetí licencí. Po případném odchodu Eni by v Polsku zůstaly již jen dva velcí hráči, Chevron a ConocoPhillips. Loni průzkum vzdaly společnosti Marathon Oil a Talisman Energy, předloni Exxon Mobil.

Polsko chce s pomocí zásob plynu v břidlicových horninách snížit závislost na ruském plynu. Také si od toho slibuje omezení spotřeby uhlí, na němž je polská energetika takřka plně závislá. Vláda kvůli podpoře těžby navrhla nové zákony, které mají zmírnit podmínky pro investory. Nicméně energetické společnosti si stěžují, že návrhy nejsou dostatečné na to, aby snížily byrokracii.

V pondělí polský nejvyšší kontrolní úřad NIK prohlásil, že za zpoždění těžby plynu z břidlic může organizační neschopnost ministerstva životního prostředí. Premiér nedávno vyměnil ministra životního prostředí a hlavního geologa, což bylo považováno za pokus o posílení průzkumu těžby v zemi.

Dalším problémem je charakter podloží. Břidlicové skály v Polsku jsou v oblasti od východního pobřeží Baltského moře přes střední a východní Polsko po Bělorusko a Ukrajinu hluboko pod zemí a ukázalo se, že je mnohem obtížnější je vytěžit než v USA. Podle odborníků je proto na těžbu břidlicového plynu v Polsku potřeba více testů, více času, a mnohem více peněz.

Zásoby vytěžitelného břidlicového plynu v Polsku se odhadují až na 768 miliard metrů krychlových. Polsko vydalo více než stovku povolení na průzkum ložisek břidlicového plynu. Místní a zahraniční společnosti zatím vyhloubily asi 48 vrtů.

20.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...