1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Japonsko chce dál využívat jadernou energii

nuklearna elektrarenTokio - Jaderná energie zůstane pro Japonsko i nadále důležitým zdrojem anergie, její využití ale země co nejvíce omezí. Plyne to z prvního návrhu energetické koncepce země od katastrofy jaderné elektrárny Fukušima před třemi lety.

Vláda dnes dostala návrh od expertů a měla by jej schválit během příštích týdnů, uvedla agentura AP.

Od roztavení tří reaktorů fukušimské elektrárny po zemětřesení a přílivové vlně z března 2011 je v Japonsku všech 48 jaderných reaktorů odstaveno. Nová koncepce ale předpokládá obnovení provozu těch reaktorů, které splní nové bezpečnostní normy.

Návrh očekává, že do konce desetiletí budou Japonsku zajišťovat energii fosilní paliva, obnovitelné zdroje i jaderná energie. Přesný mix návrh nespecifikoval, proti předběžnému lednovému plánu ale klade mírně větší důraz na obnovitelné zdroje a menší na jádro. Podle plánu bude Japonsko pokračovat i v recyklaci jaderného paliva.

Předešlá energetická koncepce z roku 2010 volala po posílení jaderné energetiky. Ta měla zvýšit podíl jádra ve výrobě elektřiny do roku 2030 na zhruba polovinu z tehdejší třetiny.

26.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...