1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Japonsko zahájilo první komerční těžbu ropy z břidlic

bridlicovy plynTokio - Společnost Japan Petroleum Exploration Co. (Japex) zahájila první komerční těžbu ropy z břidlic v zemi. Těžba v severní části země v prefektuře Akita začala tento měsíc, oznámila společnost.

Denní těžba z břidlic hluboko pod polem Ajukawa podle firmy činí zhruba 220 barelů ropy. Japex současně oznámil, že koncem května zahájí vrty na poli Fukumezawa ve stejné prefektuře.

Celková těžba ropy a plynu v Japonsku na konci března 2013 dosáhla 77.000 barelů ropného ekvivalentu denně. Z toho těžba firmy Japex činila 25.400 barelů.

Poptávka po ropě a plynu v Japonsku prudce vzrostla po neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima před třemi lety, po kterém byly odstaveny z provozu všechny jaderné elektrárny v zemi. Před katastrofou ve Fukušimě se energie z jádra podílela na celkové spotřebě energie v zemi více než třetinou. Japonsko proto musí nyní utrácet miliardy dolarů za nákup paliva pro výrobu elektřiny jiným způsobem.

Japonsko uspokojuje téměř většinu svých energetických potřeb dovozem. Již několik desetiletí se snaží prozkoumat své domácí rezervy ropy a plynu a další energetické zdroje, zatím bez většího úspěchu.

Břidličná ropa je známá jako těžko dostupná, protože je sevřená mezi tvrdými vrstvami břidličné skály. Je však jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů ropy a její masová těžba prudce vzrostla v USA a Kanadě. Japex odhaduje, že v japonských břidlicích v prefektuře Akita je zhruba 100 milionů barelů ropy, což odpovídá asi osmi procentům roční domácí poptávky po ropě, napsala agentura Reuters.

09.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...