1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kanada chce po USA rozhodnutí o obřím ropovodu Keystone

oil pipeline transneftOttawa - Kanada sdělila Spojeným státům, aby rozhodly o osudu navrhovaného obřího ropovodu, který má dopravovat surovinu ze západní Kanady do Texasu.

Ropovod Keystone XL se chystá vybudovat kanadská společnost TransCanada, potřebuje k němu ale povolení amerických úřadů. Podle Ottawy proces schvalování severní větve projektu trvá už moc dlouho, citovala z vyjádření šéfa kanadské diplomacie agentura Reuters.

Ropovodem se má dopravovat ropa z provincie Alberta do rafinerií v Texasu. Projekt má velkou podporu Ottawy. Vyjádření kanadského ministra zahraničí Johna Bairda ve Washingtonu byla podle Reuters zatím nejjasnějším signálem, že kanadská vláda ztrácí trpělivost s tím, co vnímá jako neschopnost či neochotu rychle jednat.

"Čas pro Keystone je teď. Půjdu ještě dál - čas pro rozhodnutí o Keystone je teď...Nemůžeme pokračovat v tomto limbickém stavu," prohlásil Baird v projevu ke členům americké obchodní komory.

O severní větvi Keystone XL musí rozhodnout americký prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu je ale pod silným tlakem ochránců přírody, aby tento projekt vetoval. Rozhodnutí mělo padnout již několikrát. Pozorovatelé předpokládají, že Obama učiní krok v tomto roce.

V západokanadské provincii Alberta je už delší dobu na vzestupu těžba ropy z živičného písku. Ta je sice ekologicky méně šetrná, znamená však ekonomickou vzpruhu pro západní Kanadu. Spojeným státům by ropovod zase pomohl snížit závislost na dovozu ropy z oblastí, s nimiž Američané nemají dlouhodobě přátelské vztahy. Republikáni a skupiny zastupující některé podnikatele Bílý dům již dlouhou dobu vybízí k tomu, aby projekt schválil, protože USA pomůže vytvořit tolik potřebná pracovní místa, podotkla agentura AP.

22.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...