1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Karlovarská vodárna zdvojí potrubí, zvýší tak bezpečnost dodávek vody

water tap 2Karlovy Vary - Vodárny a kanalizace Karlovy Vary zahájily projekt zabezpečení karlovarského vodovodu, doplní jej paralelním potrubím. Má to zajistit stabilní dodávky vody i v případě mimořádných poruch. Výstavba nového přivaděče z úpravny Březová na Sokolský vrch by měla trvat přibližně dva roky.

Předpokládané náklady jsou 165 milionů Kč. Na projekt se sdružení podařilo získat dotaci z ministerstva zemědělství ve výši 70 procent nákladů, uvedl Miroslav Vaněk, místopředseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech, které je investorem projektu.

Karlovarský vodovod zásobuje pitnou vodou více než 100.000 obyvatel. Vodu do něj dodává úpravna Březová, jejímž zdrojem je nádrž Stanovice. "Již v minulosti jsme investovali do rekonstrukce a modernizace úpravny. Dnes je vybavena unikátní technologií ultrafiltrace, instalovanou v roce 2016, která zajistí spolehlivou výrobu pitné vody i v případě zhoršení kvality vody v nádrži. Abychom dále zvýšili zabezpečení tohoto pro Karlovarský kraj zásadního vodovodního systému, připravili jsme rozsáhlý projekt, jehož realizace bude probíhat po etapách v následujících letech,“ uvedl Vaněk.

Jak doplnil Zdeněk Frček, ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které poskytují sdružení technickou podporu při uskutečňování investic, v lednu letošního roku začala první etapa projektu. Znamená zdvojení hlavního přivaděče pitné vody z úpravny vody Březová na Sokolský vrch. Tato trasa je zásadní pro dodávku vody do celého systému. "Z vodojemů na Sokolském vrchu se zásobuje centrum Karlových Varů a jeho další části na pravém břehu Ohře. Přes Sokolský vrch se také voda dopravuje na levý břeh Ohře, do vodojemů ve Staré Roli a na Růžovém vrchu, odkud pak pokračuje do dalších měst a obcí, například do Nové Role, Ostrova, Chodova, nebo Jáchymova,“ uvedl Frček.

Dnes vede z úpravny Březová na Sokolský vrch pouze jeden přivaděč o průměru 800 mm a délce 3,5 km. Vedle původního potrubí se tedy položí nové o průměru 600 mm, a vytvoří se tak stoprocentní rezerva pro případ mimořádné události. Zdvojení hlavního řadu také umožní provádět opravy či rekonstrukce bez omezení dodávky vody. Uskutečnění dalších etap projektu bude možné po zajištění spolufinancování z dotací.

31.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...