1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Korejci vybudují v Turkmenistánu závody na zpracování plynu

gas fire 3Ašgabat - Jihokorejské společnosti LG International a Hyundai Engineering vybudují v Turkmenistánu dva závody na zpracování zemního plynu v hodnotě čtyř miliard dolarů (zhruba 81 miliard Kč).

Oznámil to turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov po jednání s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

"Prezident Jižní Koreje navštívil Turkmenistán poprvé v historii našich diplomatických styků. S turkmenským prezidentem se shodujeme v tom, že bychom měli zvýšit objem vzájemného obchodu a investic," uvedla Pak na společné tiskové konferenci.

Ekonomika středoasijské země v posledních letech roste vysokými tempy přes deset procent a k její expanzi přispívá hlavně vývoz zemního plynu do Číny plynovodem spuštěným v roce 2009. Turkmenistán má čtvrté nejvyšší zásoby zemního plynu na světě a Čína rychle nahrazuje Rusko v roli hlavního dovozce turkmenského plynu.

Berdymuhamedov v poslední době nasměroval miliardy dolarů do projektů zpracování energetických surovin do produktů s vyšší přidanou hodnotou. Exportní trasy pro tyto projekty ale existují zatím jen na papíře, podotýká agentura Reuters.

Obě jihokorejské firmy vybudují závod na přeměnu plynu do kapalné formy za 2,5 miliardy dolarů. Za 1,5 miliardy dolarů pak postaví továrnu na výrobu polyvinylchloridu a hydroxidu sodného, řekli Reuters nejmenovaní turkmenští činitelé.

Firmy z Jižní Koreje se už v Turkmenistánu účastní na celkem devíti investičních projektech, řekl Berdymuhamedov. Jde o projekty v sektoru ropy a plynu v celkové hodnotě 5,5 miliardy dolarů, dodal.

27.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...