1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kvůli regulaci EU zrušen plynovod TGL z Německa do Itálie

eon buildingVídeň - Německá energetická skupina E.ON a její rakouští partneři opustili projekt plynovodu TGL z Bavorska přes Rakousko do Itálie,

který měl napojením středoevropské plynovodní sítě na západoevropské a jihoevropské trhy posílit energetickou bezpečnost v Evropě. Plán znemožnily nové regulace Evropské unie, sdělili partneři projektu.

Projekt TGL se začal plánovat v roce 2008 a měl stát 1,4 miliardy eur (38,4 miliardy Kč). Představou bylo napojit středoevropské země na možné nové zdroje plynu ve Středomoří.

Členové TGL se rozhodli projekt ukončit, protože stávající partneři, kteří jsou všichni dodavateli energie, nenašli nové investory. Podle pravidel EU přijatých po roce 2008 nesmějí dodavatelé energie ovládat její distribuci.

"Další finanční zdroje pro projekt se nepodařilo nalézt kvůli nejasné regulaci a situaci na trhu plynu," uvedla TGL podle agentury Reuters.

Největším podílníkem v TGL je E.ON Ruhrgas, která v něm má 47 procent. Dalšími akcionáři jsou Energie AG Oberösterreich, Salzburg AG, RAG, Kelag a Tigas.

08.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...