1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Maďarsko se s Ruskem dohodlo na půjčce pro jadernou elektrárnu

nuclear power plant1Budapešť - Maďarsko se s Ruskem dohodlo na podmínkách půjčky deseti miliard eur (275 miliard Kč) na rozšíření své jediné jaderné elektrárny Paks o dva nové reaktory.

Úrok sjednaného úvěru bude pod úrovní tržních sazeb a Budapešť bude půjčku splácet 21 let. Řekl to maďarský ministr hospodářství Mihály Varga.

Konečnou dohodu o úvěru by měly obě strany podepsat během několika dní, řekl ministr zpravodajské televizi HírTV. "Podařilo se nám dosáhnout dohody, jakou bychom si na trhu zajistit nedokázali," podotkl Varga podle agentury Reuters. Konečnou výši úroků ale sdělit odmítl.

Šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár minulý měsíc uvedl, že příznivé podmínky půjčky byly rozhodujícím faktorem při rozhodnutí vlády pověřit výstavbou nových bloků jaderné elektrárny ruskou firmu Rosatom. Dohodu o výstavbě podepsali v lednu maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin.

Maďarská vláda vyjádřila přesvědčení, že dohoda s Ruskem žádným způsobem neporušuje pravidla EU. Evropská komise v lednu sdělila, že její experti budou prověřovat, zda dohoda je v souladu s evropským právem, zejména co se týče zadávání veřejných zakázek.

Projekt by měl stát až čtyři biliony forintů (367 miliard Kč). Paks má čtyři sovětské reaktory o celkovém výkonu asi 2000 megawattů. Orbánova vláda si dala cíl rozšířením elektrárny zvýšit podíl jádra na domácí produkci elektrické energie ze 40 na 60 procent.

08.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...