1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mexický ropný podnik podepíše dokument o spolupráci s Lukoilem

Lukoil petrol stationDavos - Mexická státní ropná firma Pemex podepíše memorandum o spolupráci se skupinou Lukoil, která je druhým největším těžařem ropy v Rusku. Agentuře Reuters to řekl výkonný ředitel Pemexu.

Mexiko otevírá svůj ropný sektor soukromým investorům ve snaze zvýšit produkci suroviny. Pemex měl dosud na průzkum a těžbu ropy monopol.

Mexičtí zákonodárci ale v prosinci schválili ústavní novelu, která umožňuje soukromé investice do průzkumu a těžby ropy a plynu. Reforma ukončuje 75 let trvající státní monopol. Umožní mimo jiné, že vláda bude moci udělovat smlouvy a licence na průzkum a těžbu ropy a zemního plynu soukromým společnostem, což mexická ústava dosud zakazovala.

"Jsou zde desítky nových hráčů, kteří přicházejí a zvažují příležitosti, které se v Mexiku otevírají," sdělil Reuters výkonný ředitel Pemexu Emilio Lozoya.

Mexiko patří mezi pět největších vývozců ropy do USA. Denně sem vyveze více než jeden milion barelů ropy, která je v Mexiku považována za symbol vlastenectví a suverenity.

Lukoil je největším nestátním těžařem ropy v Rusku. Firma v Rusku ale naráží na problémy se získáváním nových velkých nalezišť, a snaží se expandovat v zahraničí.

Lukoil působí i v České republice, kde provozuje síť čerpacích stanic.

28.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...