1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

MOL podepsal novou smlouvu o přepravě ropy ropovodem Adria

MOL logoZáhřeb/Bratislava - Maďarská ropná společnost MOL, jejíž součástí je slovenská rafinerie Slovnaft, podepsala s chorvatskou firmou JANAF novou smlouvu o využití ropovodu Adria. Firma JANAF o tom informovala na internetu.

Dohoda podle ní zahrnuje přepravu 2,2 milionu tun ropy do konce letošního roku. Slovnaft považuje kontrakt za nespravedlivý kvůli vysoké ceně, JANAF podle firmy využívá její situace. Podle serveru Teraz.sk je ropa dovážená přes Chorvatsko alternativou k ruské ropě, na které jsou v současnosti Maďarsko i Slovensko závislé.

Do Česka může Slovnaft vyvážet produkty vyrobené z ruské ropy pouze do letošního prosince, kdy vyprší platnost výjimky ze sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Sankce mimo jiné omezují vývoz produktů z ruské ropy na unijní trh. To pro Slovnaft znamená postupné nahrazování ruské ropy alternativními dodávkami z jiných částí světa, píše server Teraz.sk. Koncem loňského roku EU prodloužila výjimku na dovoz produktů z ruské ropy do ČR do 5. prosince letošního roku, ale jen v objemech srovnatelných s posledními pěti lety. Předchozí výjimka ze sankcí vůči Rusku, která bratislavské rafinerii Slovnaft umožňovala vyvážet do Česka produkty z ruské ropy, skončila 5. prosince loňského roku.

"Společnost Slovnaft vyvíjí maximální úsilí, aby postupovala v souladu se sankcemi EU vůči Rusku. Kromě našich investic do technologií v rafinerii v Bratislavě, abychom byli flexibilnější ve zpracovávání různých typů ropy, je nevyhnutelný také přístup k ropovodu Adria pro zásobování českého, polského a rakouského trhu," sdělil ČTK mluvčí Slovnaftu Anton Molnár. Společnosti MOL a Slovnaft podle něj neměly jinou možnost než opět podepsat krátkodobý kontrakt s firmou JANAF, aby byla jejich dodavatelská situace alespoň zčásti předvídatelná. "Nadále tedy vnímáme tento stav jako nespravedlivý, protože JANAF využívá naší situace a nadále si účtuje za svoje služby několikanásobně vyšší poplatky, než je na trhu běžné," dodal.

19.04.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...