1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německá RWE prý dostane za DEA podstatně méně, než čekala

RWE logoFrankfurt nad Mohanem - Nabídky na koupi divize DEA, která v rámci německého energetického koncernu RWE zkoumá a těží ložiska ropy a zemního plynu, podají tři zájemci. Hodnota nabídek ale bude podstatně nižší, než RWE čekala.

Agentuře Reuters to sdělilo několik informovaných zdrojů.

Do termínu 20. ledna podá podle zdrojů nabídky na DEA společnost Wintershall, což je ropná a plynárenská divize německé chemické společnosti BASF, dále ruský miliardář Michail Fridman a konečně konsorcium americké investiční společnosti KKR a firmy Kufpec, což je zahraniční divize kuvajtské společnosti Kuwait Petroleum. Zájem naopak podle zdrojů ztratila britská Centrica, čínská Sinopec, dánská Maersk a investiční firma Blackstone. Žádná ze zmíněných firem to pro Reuters nekomentovala.

Nabídky ohodnotí DEA na zhruba čtyři miliardy eur (110 miliard Kč), řekli lidé obeznámení s jednáním. RWE původně chtěla za DEA dostat kolem pěti miliard eur. Akcie RWE po zprávě smazaly zisky a klesly o 1,5 procenta.

RWE, která se potýká se ztrátami svých elektráren v důsledku náporu obnovitelných zdrojů a má vysoký dluh, loni v březnu oznámila, že divizi DEA prodá, aby ušetřila miliardy eur investic do průzkumu a těžby. DEA má podíly ve zhruba 190 koncesích na těžbu ropy a zemního plynu v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe. Část z nich ale nemůže bez vysokých investic využívat.

DEA působí ve 14 zemích světa. Má celkem asi 1400 zaměstnanců a na předloňském provozním zisku RWE se podílela zhruba 11 procenty.

22.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...