1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Novatek: Rusko by se do deseti let mohlo stát jedničkou v LNG

novatek logoDavos - Rusko by se mohlo do deseti let dostat v produkci a vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) na úroveň současné světové jedničky Kataru.

Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to řekl šéf druhé největší ruské plynárenské společnosti Novatek Leonid Michelson. Vývoz LNG by podle něj mohl snížit závislost Ruska na evropském trhu.

Michelson v rozhovoru, který vyšel dnes, poukázal na to, že ruské státní i soukromé firmy urychlují práce na projektech LNG. Sám Novatek, který je v soukromém vlastnictví, chce v letošním roce zvýšit těžbu plynu o sedm až osm procent a produkci kapalných forem plynu by měl posílit o 40 až 50 procent.

"V Rusku pracujeme na projektech LNG my, Gazprom a Rosněfť. Bylo by omylem domnívat se, že všechny tyto projekty si budou navzájem konkurovat," řekl Michelson. Moskva loni podpořila sektor LNG zrušením monopolu Gazpromu na jeho vývoz.

Podle šéfa Novateku by Rusko mohlo mít klidně dvojnásobek takových projektů a plyn z nich si bude schopen stále najít zákazníky. "V desetiletém horizontu musí Rusko vybudovat kapacity na LNG v objemu až 80 milionů tun," řekl Michelson podle agentury Reuters.

Rusko vyváží přes deset milionů tun LNG ročně a na globálním trhu má podíl asi 4,5 procenta. Katar exportuje téměř 80 milionů tun a ovládá téměř třetinu globálního trhu, plyne z odhadů organizace International Gas Union

29.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...