1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nymburk výměnou veřejného osvětlení ušetří peníze za energie

light-bulb1Nymburk - Nymburk letos investuje do úspory energií. Vymění například veřejné osvětlení v městské části Zálabí a ve 12 městských objektech nechá nainstalovat systémy pro lepší hospodaření s teplem.

Po odečtení nákladů město každý rok ušetří 640.000 korun. ČTK to sdělila mluvčí radnice Markéta Tomčíková.

Zásadní částí úsporných opatření, která by v Nymburku měla být hotová do začátku nové topné sezony, je rekonstrukce veřejného osvětlení. Podle starosty Miloše Petery bude ještě na jaře vyměněno 87 svítidel. "Svítidla budou instalována zatím v 19 ulicích na Zálabí. Jedná se o bezúdržbová zařízení na bázi technologie LED, která přináší při zachování stávající intenzity osvětlení výrazné snížení příkonu, nižší nároky na údržbu a delší životnost," uvedl Petera. Po vyhodnocení pilotního projektu bude veřejné osvětlení postupně vyměněno v celém městě.

Město bude letos do energetických úspor investovat 29 milionů korun. Opatření pak zajistí úspory 4,5 milionu korun ročně, které bude dodavatel městu po dobu deseti let platnosti smlouvy garantovat. "Jelikož úspora energie bude vyšší než investice do úsporných opatření, zůstane v městské pokladně každoročně 640 tisíc korun," informoval starosta. Za deset let tak město získá navíc téměř 6,5 milionu korun.

Další úsporná opatření město letos plánuje ve třech základních školách, školce U pejska a kočičky a v jídelně ZŠ Komenského, na gymnáziu, v knihovně, bazénu, Obecním domě, nemocnici, poliklinice a městském úřadě. Ve většině objektů budou instalovány systémy individuální regulace vytápění, termostatické ventily, oběhová čerpadla, směšovací armatury a další technická zařízení.

10.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...