1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Obnovitelné zdroje mají rekordní podíl na výrobě proudu v Německu

windfarm fullBerlín - Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu loni vzrostl na rekordních 23,4 procenta. Oznámilo to německé Sdružení energetiky a vodárenství (BDEW), podle kterého rostl i podíl uhlí na výrobě proudu.

Z uhlí a obnovitelných zdrojů v roce 2013 pocházelo téměř 70 procent německé elektřiny. Klesá naopak význam jaderné energetiky, ale také plynových elektráren.

Podíl obnovitelných zdrojů na produkci elektřiny meziročně vzrostl o 0,6 procentního bodu. Za zvýšením stála především výroba v solárních elektrárnách, které loni dodaly do sítě 28.000 gigawatthodin elektřiny, o 7,3 procenta víc než v roce 2012. Naopak produkce větrných elektráren se meziročně snížila o 3,5 procenta na zhruba 50.000 gigawatthodin.

Nejvýznamnějším energetickým zdrojem pro Německo zůstává uhlí. V roce 2013 se hnědouhelné a černouhelné elektrárny podílely na celkové výrobě proudu v zemi 45,5 procenta, což je o 1,5 procentního bodu víc než v předchozím roce. Významně rostla především výroba elektřiny z hnědého uhlí, která dosáhla 162.000 gigawatthodin, nejvíc od sjednocení Německa v roce 1990. Hnědouhelné elektrárny přitom vytvářejí nejvyšší emise oxidu uhličitého (CO2), který podle vědců přispívá ke globálním změnám klimatu.

Klesá naopak výroba elektřiny v nízkoemisních plynových elektrárnách. Podíl plynu na německé produkci elektřiny loni klesl o 1,6 procentního bodu na 10,5 procenta. V současnosti tak význam plynu pro německou energetiku klesl na úroveň roku 2003. Za nižším významem plynu pro energetiku stojí především vysoká cena suroviny ve srovnání s uhlím v kombinaci s nízkou cenou elektřiny na burze.

V souladu s německým plánem na postupné odstavení jaderných elektráren se snižuje i podíl elektřiny vyrobené z jádra. V loňském roce dosáhl 15,4 procenta, o 0,4 procentního bodu méně než v roce 2012.

20.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...