1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Obyvatelé Turkmenistánu už nebudou mít plyn zdarma

Turkmenistan flagAšgabat - Vláda Turkmenistánu rozhodla, že začne instalovat do domácností plynoměry. Zřejmě tak skončí neomezené dodávky plynu zdarma pro všechny obyvatele energeticky bohaté země střední Asie.

Oznámil to prezident země Gurbanguli Berdymuhamedov ve svém dnešním projevu v televizi.

Podle odhadů má Turkmenistán čtvrté největší zásoby zemního plynu na světě. Plyn, elektřinu a vodu mají domácnosti zdarma od roku 1993. Když se Berdymuhamedov stal v roce 2006 prezidentem tak slíbil, že zachová tuto politiku až do roku 2030.

Podle prezidenta vláda doufá, že instalováním plynoměrů začnou lidé spotřebovávat energii efektivněji. Zatím však blíže neupřesnil, od jaké doby by se mělo začít za plyn platit, výši plateb ani důvod, který stojí za změnou politiky vlády.

Agentura AP upozornila, že v poslední době se objevují signály, že autoritativní vláda Berdymuhamedova považuje dotovaný domácí energetický trh za příliš velkou ekonomickou zátěž a vyšší prioritou se stává ziskový vývoz energie. Podle zpráv stojí plyn zdarma zemi ročně kolem pěti miliard USD (101,4 miliardy Kč).

Berdymuhamedov ve své zemi nepovoluje žádný nesouhlas se svým vládnutím ani nezávislá média. V zemi, která je převážně muslimská, žije pět milionů lidí.

24.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...