1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Orbán slibuje levnější energie, čeká kvůli tomu problémy s EU

viktor orbanBudapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes občanům slíbil levnější energie, a to i za cenu sporu s Evropskou unií. Informovala o tom agentura DPA.

Orbán ve svém parlamentním projevu, který učinil dva měsíce před volbami, také zdůraznil, že země dokončila rekonstrukci a místo "beznadějných poměrů" má opět budoucnost.

"Rok 2014 bude rokem boje proti cenám energií," řekl Orbán poslancům. Dodal, že kvůli tomu očekává problémy s Bruselem a že chce dodavatelům energií, kteří mají na unijní byrokracii velký vliv, "šlápnout na kuří oko".

Maďarsko chce ustavit státního neziskového poskytovatele energetických služeb, což má podle Orbána zaručit nejnižší ceny v Evropě. Do 1. dubna letošního roku by měla cena zemního plynu klesnout o 6,5 procenta, od září bude o 5,7 procenta levnější elektrická energie a od října mají Maďaři o 3,3 procenta méně platit za dálkové topení.

Orbán ve svém projevu kritizoval předchozí socialistickou vládu, která zemi vedla před rokem 2010. Poté se po drtivém vítězství ve volbách ujal moci Orbán, který se v parlamentu může opřít o pohodlnou ústavní většinu. Díky značné parlamentní převaze prosadil Orbánův Svaz mladých demokratů (Fidesz) změnu ústavy a dalších klíčových zákonů. Mnohé změny kritizovala nejen opozice, ale i Evropská unie. Orbán nicméně kritiku odmítá a tvrdí, že všechny úpravy naopak demokracii posílily.

Nové volby jsou vypsány na 6. dubna. Podle průzkumů veřejného mínění ve volbách opět hladce zvítězí Fidesz, nemusí již ale udržet dosavadní dvoutřetinovou většinu. Novinkou parlamentních voleb bude reformované jednokomorové Národní shromáždění, kde se počet členů sníží z dosavadních 386 na 199 poslanců.

05.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...