1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pardubickým vodárnám loni klesl hrubý zisk na 20 milionů korun

water tap 2Pardubice - Společnost Vodovody a kanalizace Pardubice hospodařila vloni s hrubým ziskem 19,862 milionu korun. Je to asi o 11 milionů korun méně než v roce 2012. Firma údaje uvedla v pozvánce na valnou hromadu.

Meziročně se společnosti o 13 milionů korun snížily výnosy, náklady klesly pouze o dva miliony korun. Představenstvo navrhuje valné hromadě, která se bude konat 15. května, aby byla pokryta ztráta 7,529 milionu korun z let předcházejících z fondů společnosti, což se na výsledném zisku neprojeví.

"Stále nám klesá odběr pitné vody, zároveň se snižuje množství čištěných odpadních vod pro podniky a rozvoj průmyslu se očekávat nedá. Vloni jsme cenu vody nezvyšovali a pokud chceme, abychom udrželi odběry, nemůžeme s cenou příliš hýbat. Výše zisku nám ale zaručuje dodržet plán obnovy a investic," řekl ČTK k loňským výsledkům ředitel vodáren Josef Fedák. Společnost chce s pomocí evropských dotací modernizovat vodovod na Holicku a rekonstruovat čistírnu odpadních vod v Horním Jelení. Za vodné lidé v roce 2013 platili 35,20 koruny včetně DPH za krychlový metr, za stočné 44,80 včetně DPH za krychlový metr. Pro letošek se ceny nezměnily.

Vodovody a kanalizace Pardubice provozují přes 1200 kilometrů vodovodní sítě a více než 34.000 vodovodních přípojek o délce téměř 390 kilometrů. Vodárny obhospodařují území o velikosti bývalého okresu Pardubice a menší část odběratelů mají i ve středních Čechách. Zásobují asi 165.000 lidí. Větší zdroje pitné vody se nacházejí u Mokošína u Přelouče, u Hrobic a Nemošic na Pardubicku a u Holic, část se bere z nádrže Oplatil u Pardubic. Vodovodní síť je propojena s vodárnami v Chrudimi a Hradci Králové.

Na kanalizační síť firmy je napojeno 128.000 obyvatel, odpadní vody zpracovává 14 čistíren odpadních vod. Největší je čistírna v Pardubicích, kterou využívá i chemička Synthesia. Minulý rok byla dokončena modernizace zařízení za 409 milionů korun, z toho 203 milionů firma získala z evropských dotací, Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí.

Majoritním akcionářem vodáren je město Pardubice s podílem zhruba 52 procent. Dalšími akcionáři jsou města a obce na Pardubicku.

19.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...