1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Photon Energy chce chránit investory do forovoltaiky v EU

Solar panels1Praha/Amsterdam - Nizozemská firma Photon Energy Investments chce sdružit investory do evropské fotovoltaiky, aby se tak mohli lépe bránit před budoucími retroaktivními opatření jednotlivých států.

Spustila kvůli tomu novou investiční platformu European Solar Holdings (ESH) a plánuje vstup na burzu. ČTK to sdělil mluvčí Photon Energy Jan Krčmář.

Jako zakládající člen vloží Photon Energy svých 26 MWp solárních elektráren v České republice, na Slovensku a Itálii. Celoevropský projekt bude sdružovat výnosy z investic do fotovoltaiky. Ochrana investic vychází ze zkušeností získaných v arbitrážích proti Španělsku a Česku a očekávaném zrušení dvoustranných smluv na ochranu investic mezi jednotlivými členskými státy EU.

"Žádný zodpovědný a uvážlivý investor do fotovoltaiky či do jiných obnovitelných energetických aktiv v EU, natož investoři zvažující nové investice, si nemůže dovolit ignorovat riziko retroaktivních daňových a regulatorních opatření. Takovéto riziko se vztahuje na všechny jurisdikce v rámci EU, včetně Německa, Francie a Velké Británie," uvedl generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

Investoři provozující fotovoltaické elektrárny v EU budou moci vyměnit své investice za akcie ESH, s předpokládaným primárním úpisem akcií (IPO) na významné evropské burze v roce 2015, a to po dosažení cílového portfolia 250 MWp. Dlouhodobým cílem je shromáždit jeden GWP do roku 2017.

Photon Energy Investments, která je dceřinou společností globální fotovoltaické společnosti Photon Energy, zajišťuje investice a řízení portfolia vlastních solárních elektráren. Portfolio firmy zahrnuje 26 solárních elektráren v ČR, na Slovensku, Austrálii a Itálii o celkovém výkonu 26,8 MWp.

21.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...