1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plán dostavby rumunské jaderné elektrárny opustí další dvě firmy

nuclear power 3Bukurešť - Italská energetická společnost Enel a rumunská dceřiná firma ocelářského gigantu ArcelorMittal odejdou z projektu dostavby dalších dvou reaktorů v jediné rumunské jaderné elektrárně Cernavoda.

Podle agentury Reuters to oznámil provozovatel elektrárny. O projekt se před lety zajímala i česká energetická společnost ČEZ, nakonec z něj ale odstoupila a po ní i několik dalších firem.

Enel a dceřiná firma ArcelorMittalu byly se společným podílem zhruba 15 procent posledními dvěma zahraničními investory v projektu se státním provozovatelem jaderné elektrárny Nuclearelectrica, napsal Reuters.

Cernavoda je jedinou jadernou elektrárnou, kterou Rumunsko má. Země původně chtěla další reaktory postavit v partnerství se šesti společnostmi, plány ale utrpěly značný šrám, když nejprve ztratil zájem ČEZ, a pak také německá společnost RWE, španělská Iberdrola a francouzská GDF Suez.

Elektrárna Cernavoda má v současnosti dva reaktory, každý o výkonu 706 megawattu, které se na výrobě elektřiny v tomto členském státu Evropské unie podílejí zhruba pětinou.

Nuclearelectrica doufá, že čínská společnost China General Nuclear Power Group (CGN) nakonec podepíše dohodu, kterou by se Číňané stali většinovým investorem projektu. Rumunský ministr energetiky na konci minulého měsíce sdělil, že již vzniklo konsorcium, do kterého kromě CGN vstoupila také kanadská společnost SNC-Lavalin.

30.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...