1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeň získá 176 mil. na dividendách z Plzeňské teplárenské, zdvojnásobila zisk

teplaren3Plzeň - Plzeň získá letos 176 milionů korun na dividendách od Plzeňské teplárenské. Firma, v níž drží město 65 procent akcií, měla loni rekordní zisk, zejména díky prodeji elektřiny. Zbytek akcií drží holding EPH.

Na dividendách letos Plzeňská teplárenská rozdělí 270 milionů korun čistého zisku, který činil za loňský rok 807 milionů Kč a byl meziročně více než dvojnásobný. Rozdělení profitu musí ještě schválit valná hromada největšího výrobce tepla na západě Čech. Bude 23. května a město už na ní nominovalo své zástupce. Prostředky, které Plzeň získá z dividendy, nebude město zatím investovat a mělo by je převést do rezervního fondu, řekl ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).

Plzeňští zastupitelé už letos dvakrát schvalovali rozdělení loňského rozpočtového přebytku města a volných zdrojů. Na letošní investice a projekty tak bylo nad rámec rozpočtu přes miliardu Kč. "(V případě dividendy) Už nedoporučuji radě, abychom rozdělovali další volné peníze. Musíme si nechat něco na horší časy," uvedl primátor. Město musí mít rezervy na případné výkyvy cen stavebních prací i na omezení větších dopadů případného zdražení vody, tepla a služeb. Podle primátora není možné držet dlouhodobě nulové zdražení energií a služeb, které zajišťují městské firmy. "My jsme se o to pokusili letos, ale, bohužel, je vinou obrovské centrální drahoty vysoká inflace 16 nebo 17 procent a my musíme postupovat podle platných dokumentů města, které říkají: zdražte o inflaci nebo o nějaký index inflace. Takže já budu postupovat tak, že budu maximálně citlivý vůči populaci, ale nechci dávat falešné sliby, že udržíme nulové zdražení," řekl. Podle něj je to nemožné, protože by hrozilo omezení MHD, dodávek vody a tepla. Primátor teď nemá informace o zvyšování cen, podle něj jde o strategická rozhodnutí městských firem.

Podle výroční zprávy překročil loňský hrubý zisk Plzeňské teplárenské jednu miliardu korun a výnosy 5,6 miliardy Kč, které narostly meziročně o 29 procent. Loňský zisk EBITDA, tedy před úroky, daněmi a odpisy, byl 1,35 miliardy, což bylo nejvíc v historii firmy. Výrazný nárůst byl dán hlavně vyššími tržbami za elektřinu. Volatilitě na komoditních trzích a nejistému makroekonomickému prostředí dokázala firma relativně velmi dobře čelit konzervativní hedgingovou politikou (zajištěním, které snižuje riziko nepříznivých pohybů cen), uvedla výroční zpráva.

Podle šéfa teplárny Václava Paška zdražily loni emisní povolenky, uhlí,biomasa, aditiva a doprava. Vyšší zisk měla firma zejména díky velmi úspěšnému obchodování s elektřinou, a to jak u silové energie, tak hlavně u služeb výkonové rovnováhy pro ČEPS.

Z předloňského čistého zisku ve výši 389 milionů Kč vyčlenila firma na dividendy 205,3 milionu korun, a Plzeň tak dostala 133 milionů Kč.

10.05.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...