1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polskému Orlenu, majiteli Unipetrolu, klesl čtvrtletní zisk o 76 procent

PKN Orlen logoPlock - Polské petrochemické skupině Orlen, která v České republice vlastní zpracovatele ropy Unipetrol, ve třetím čtvrtletí klesl meziročně čistý zisk o 76 procent na 3,46 miliardy zlotých (19,1 miliardy Kč). Firma to uvedla ve výsledcích hospodaření a dodala, že čísla zkresluje akvizice skupiny Lotos.

Díky ní byl zisk před rokem výrazně vyšší. Firma zároveň upozornila, že registruje vysoký nárůst spotřeby pohonných hmot v České republice a v Polsku.

Výsledky jsou v souladu s odhady analytiků, uvedla agentura Reuters. Tržby se zvýšily o tři procenta na 75,42 miliardy zlotých (417,4 miliardy Kč). Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) klesl na 9,50 miliardy z 10,39 miliardy zlotých před rokem.

V souvislosti s převzetím společnosti Grupa Lotos Orlen před rokem zaúčtoval mimořádný zisk 8,5 miliardy zlotých. Celkový čistý zisk tak ve třetím čtvrtletí loni dosáhl 14,68 miliardy zlotých.

"Díky fúzím jsme zaznamenali výrazný nárůst objemů maloobchodního prodeje zejména v České republice, odkud dodáváme pohonné hmoty do našich nových čerpacích stanic v Maďarsku a na Slovensku," uvedl generální ředitel skupiny Orlen Daniel Obajtek.

Z trhů, na kterých Orlen působí, se spotřeba pohonných hmot ve třetím čtvrtletí nejvíce zvýšila v Polsku, meziročně o 11 procent. Nárůst v České republice činí devět procent, naopak v Německu a na Slovensku spotřeba v meziročním srovnání klesla.

Orlen za devět měsíců letošního roku investoval 20,4 miliardy zlotých. Plán investic na celý rok činí 36,2 miliardy zlotých.

V České republice Orlen prostřednictvím Unipetrolu vlastní také největší síť čerpacích stanic, jejichž název hodlá z původního Benzina do roku 2025 kompletně změnit na Orlen. V létě polská firma oznámila, že kupuje třetí největší síť čerpacích stanic v Rakousku, čímž v Evropě své maloobchodní aktivity rozšířila na sedmý trh.

10.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...