1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Poskytovatel služeb pro těžbu ropy Halliburton se vrátil k zisku

halliburton logoNew York - Americká společnost Halliburton, která poskytuje služby k těžbě ropy a zemního plynu, se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátila k zisku, který dosáhl 622 milionů dolarů (12,3 miliardy Kč).

Společnost do červených čísel před rokem dostaly náklady na řešení soudních sporů ohledně ropných úniků včetně havárie ropné plošiny Deepwater Horizon před čtyřmi lety.

V přepočtu na akcii firma v letošním prvním čtvrtletí vykázala zisk 73 centů na akcii, o dva centy více, než předpokládali analytici v průzkumu agentury Reuters. Příjmy společnosti za první tři měsíce roku stouply o pět procent na 7,35 miliardy dolarů a také překonaly odhady.

Halliburton je druhým největším světovým poskytovatelem služeb pro těžbu ropy. Tradičně silné postavení má na domácím trhu ve Spojených státech, zde se ale v minulosti potýkala se zhoršení a rozhodla se proto podpořit svou činnost na zahraničních trzích. Právě růst v zahraničí, ale i lepší marže v Severní Americe společnosti pomohly k lepšímu výsledku v prvních třech měsících roku, napsal Reuters.

Halliburton byl jedním z dodavatelů zapojených do těžby ropy na plošině Deepwater Horizon, kde při explozi v dubnu 2010 zahynulo 11 dělníků. Z vrtu pak začala unikat ropa, která zamořila pobřeží USA od Texasu po Floridu.

25.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...