1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ropná produkce OPEC se v květnu dostala na maximum za tři měsíce

opec logoLondýn - Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vzrostla v květnu v průměru o 340.000 barelů denně na 30,02 milionu barelů. Poprvé od února tak překročila oficiální produkční limit OPEC na úrovni 30 milionů denních barelů.

Zvýšené dodávky z Angoly a Iráku nahradily propad těžby v Libyi, která se dál potýká s nepokoji a blokádami. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Reuters založeného na údajích z námořní přepravy a na informacích od zdrojů z ropných firem.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento měsíc uvedla, že OPEC by měla ve druhém pololetí těžit více, aby byla schopna vyjít vstříc rostoucí poptávce. Produkci ropného kartelu letos sráží propad v Libyi, což pomáhá držet ceny ropy nad hranicí 100 dolarů za barel. OPEC se na světové produkci ropy podílí zhruba třetinou.

Nejvýrazněji vzrostla podle průzkumu produkce v Angole. Rovněž Irák výrazně zvýšil těžbu, zejména díky zvýšení vývozu z jihoiráckých terminálů na 2,60 milionu barelů denně, což bylo maximum nejméně od roku 2003.

Po dubnovém poklesu se zvýšil vývoz z Íránu, jak to umožnila listopadová předběžná dohoda světových mocností s Teheránem. Mírně posílila i produkce v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech. Naproti tomu těžba v Libyi klesla o 60.000 barelů na 190.000 barelů denně.

Ministři členských států OPEC se sejdou 11. června ve Vídni. Změna celkového limitu se ale nepředpokládá, protože ceny ropy zůstávají bezpečně nad úrovní 100 dolarů za barel, jak si to přeje Saúdská Arábie a další členové kartelu. Tento týden se cena severomořské ropy Brent pohybovala většinou těsně pod 110 dolary za barel.

12.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...