1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rosatom možná elektrárnu v SR postaví, ustoupil od požadavků

nuclear power plant1Bratislava - Ruská společnost Rosatom novou jadernou elektrárnu na Slovensku nakonec možná postaví. Firma totiž ustoupila od požadavku na garanci výkupních cen elektřiny, které jí slovenská vláda odmítla poskytnout.

Napsal to slovenský list Pravda. Partnerem Bratislavy pro výstavbu nového jaderného zdroje byla původně česká společnost ČEZ, kterou má v projektu nahradit právě Rosatom.

"Ruská strana netrvá na použití mechanismu garantovaných cen a je připravena zvážit jakoukoli formu podpory od slovenské strany, která zajistí, aby byl projekt ekonomicky uskutečnitelný jak pro investory, tak pro věřitele," řekla mluvčí slovenské divize Rosatomu Andrea Krajniaková.

Ruský koncern Rosatom tento týden získal od maďarské vlády zakázku na rozšíření jaderné elektrárny v Paksi.

Jednání mezi Slovenskem a Rosatomem se loni zadrhla právě na otázce poskytnutí státní záruky za výkupní ceny elektřiny z nové elektrárny na úrovni zhruba dvojnásobku současných tržních cen elektrické energie. Vláda kvůli tomu podle medií na konci minulého roku ukončila s Rosatomem exkluzivní jednání. Ministerstvo hospodářství nyní ale potvrdilo, že týmy obou stran se pravidelně scházejí na jednáních o výstavbě jaderné elektrárny.

Zvažovaný nový jaderný zdroj s instalovaným výkonem do 2400 megawattů by měl stát u Jaslovských Bohunic na západě Slovenska, kde jsou nyní v provozu dva jaderné bloky. S uvedením nové elektrárny do provozu se počítá po roce 2025. Projekt zastřešuje Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), kterou v roce 2009 založilo Slovensko spolu se společností ČEZ. Český podnik ovšem loni v lednu oznámil, že prioritou je pro něj příprava výstavby dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Jaderné elektrárny mají v současnosti na Slovensku největší podíl na výrobě elektřiny. Vedle atomové elektrárny v Jaslovských Bohunicích vyrábí Slovensko elektřinu z jádra i v Mochovcích, kde se teď pracuje na dostavbě dvou dalších bloků.

22.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...