1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rosatom podepsal dohodu o výstavbě jaderné elektrárny ve Finsku

nuclear power plant1Helsinky/Praha - Ruský státní koncern Rosatom podepsal sérii dohod o výstavbě jaderné elektrárny na severu Finska.

Společnosti spadající pod Rosatom podepsaly se svými finskými partnery 21. prosince v Helsinkách tři dokumenty o spolupráci, jejímž cílem je výstavba atomové elektrárny Hanhikivi v Pyhäjoki v severním Finsku s využitím ruských technologií, uvedly zmíněné zdroje.

První dohoda mezi společnostmi VSF a Rusatom Overseas vymezuje podmínky odpovědnosti a poměry podílů v projektu. Rusatom Overseas se na základě této dohody stane akcionářem finského jaderného konsorcia Fennovoima s účastnickým podílem 34 procent.

Druhý dokument podepsali zástupci vedení společností Fennovoima a Rusatom Overseas. Jde o kontrakt na vybudování jaderné elektrárny s reaktorem o výkonu 1200 megawattů, v němž jsou zakotveny povinnosti stran při výstavbě jaderné elektrárny a její podmínky.

Dále byla podepsána dohoda mezi společnostmi Fennovoima, jejímž vlastníkem je skupina 60 průmyslových, obchodních a energetických podniků z různých regionů Finska, a TVEL o dodávkách jaderného paliva pro chystanou jadernou elektrárnu.

Podle dřívějších informací by projekt měl stát čtyři až šest miliard eur a stavba by měla začít v roce 2015.

Hanhikivi se stane třetí finskou jadernou elektrárnou a bude obsahovat reaktor typu VVER 1200 podobný tomu, s nímž v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín vystupuje česko-ruské konsorcium MIR 1200.

Rosatom vlastní dva ze tří členů česko-ruského Konsorcia MIR 1200, které se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jeho konkurentem je americko-japonská firma Westinghouse. O zakázku se ucházela také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyřadil. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise.

30.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...