1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rosněfť zvýšila zásoby ropy i plynu, těžba ale poroste pomalu

Rosneft-logo1Moskva - Společnost Rosněfť loni zvýšila zásoby ropy i plynu, těžba se ale v nejbližších letech bude zvyšovat jen zvolna.

Objem nových zásob byl o téměř 80 procent vyšší než objem vytěžených uhlovodíků, což je především výsledek akvizic a posílení průzkumných aktiv. Rosněfť je největším producentem ropy v Rusku.

Při nynějším tempu těžby má Rosněfť zásoby uhlovodíků na 24 let. U zásob ropy je to 20 let, u zásob plynu dokonce 50 let.

Rosněfť se na celkové produkci ropy v Rusku podílí zhruba 40 procenty. Loni za 55 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) koupila konkurenční TNK-BP, což byl společný podnik britské BP a konsorcia ruských miliardářů AAR. Rosněfť převzala i některé menší rivaly.

Celosvětově má Rosněfť největší nevytěžené zásoby ropy a plynu ze všech veřejně obchodovaných ropných společností. Loni zásoby ruského podniku podle metodologie americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) stouply na 33 miliard barelů ropného ekvivalentu z 29,6 miliardy v předchozím roce.

"V posledních pěti letech firma stabilně nahrazuje více než 100 procent své produkce novými zásobami," řekl podle agentury Reuters generální ředitel Igor Sečin. Ten je dlouholetým spojencem prezidenta Vladimira Putina a Rosněfť je považována za podnik, na který mají značný vliv právě lidé z Kremlu.

25.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...