1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruská Rosněfť bude ovládat 13 procent ve společnosti Pirelli

Rosneft-logo1Milán (Itálie)/Moskva - Přední ruský producent ropy Rosněfť dosáhl dohody se skupinou italských akcionářů, kterou získá kontrolu nad více než 13 procenty v italském výrobci pneumatik Pirelli.

Ruská skupina se tak stane největším jednotlivým akcionářem v této společnosti, napsala agentura Reuters.

Podle podmínek oznámené dohody bude Rosněfť vlastnit 50 procent v nové holdingové společnosti, které připadne 26,2 procenta v Pirelli. Vlastníkem zbývající poloviny této holdingové společnosti bude finanční skupina, v níž má čtyři pětiny nynější nepřímý akcionář Pirelli, totiž Nuove Partecipazioni předsedy představenstva Pirelli Marca Tronchettiho Provery. Zbývající pětinu si rozdělí italské banky Intesa a UniCredit.

Tyto banky uvedly, že dohoda ohodnotila akcie Pirelli na cenu 12 eur za jednu akcii, což odpovídá ceně v závěru pátečního obchodování. Další finanční podmínky zveřejněny nebyly. Podle zdroje Reuters s informacemi o celé záležitosti však Rosněfť investuje přes půl miliardy eur v hotovosti (13,6 miliardy Kč) a převezme dluh ve výši zhruba čtvrt miliardy eur.

Dohoda je podle agentury Reuters nejnovější událostí v sérii převzetí italských firem zahraničními společnostmi. Objevila se v době, kdy vztahy mezi Západem a Východem pošramotila krize na Krymu, kvůli které západní představitelé hrozí Rusku sankcemi. Žádná ze společností ale původně neuváděla, že by krize na Krymu mohla dokončení transakce ohrozit.

19.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...