1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruská Rosněfť by mohla koupit rafinerii v ukrajinské Oděse

Rosneft-logo1Moskva - Největší ruská ropná společnost Rosněfť by mohla koupit rafinerii v ukrajinském přístavním městě Oděsa. Uvedl to dnes ruský list Kommersant. Rosněfť již ovládá druhou největší ukrajinskou rafinerii ve východoukrajinském Lysyčansku.

Rafinerii v Oděse od ruského ropného gigantu Lukoil loni koupila ukrajinská průmyslová skupina VETEK Group. Tato skupina podle agentury Reuters rychle expandovala v době, kdy stál v čele Ukrajiny promoskevský prezident Viktor Janukovyč. Jeho ale ukrajinský parlament minulý měsíc odvolal pod tlakem mohutných demonstrací a krvavých střetů.

VETEK vlastní ukrajinský multimilionář Serhij Kurčenko, který Ukrajinu opustil minulý týden, píše Kommersant. Kurčenko podle listu nedokázal splácet půjčku ruské státní banky VTB na nákup rafinerie a převedl toto aktivum na banku.

Kommersant uvedl, že aktéři k dohodě o prodeji rafinerie dospěli minulý týden. Uzavřena by prý mohla být v blízké budoucnosti. Rafinerii ani skupinu VETEK se Reuters nepodařilo zastihnout.

Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou se prudce vyostřily poté, co ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym, kde většinu obyvatel tvoří Rusové. Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí, které hovoří o agresi, ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky. Představitelé Západu apelují na Moskvu, aby respektovala ukrajinskou svrchovanost.

04.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...