1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko doufá, že Gazprom získá plný přístup k plynovodu OPAL

Gazprom buildingMoskva - Rusko doufá, že do února získá plný přístup k severoněmeckému plynovodu OPAL, který vede na české hranice.

Přístup k němu je pro ruského monopolního vývozce plynu Gazprom klíčem k tomu, aby mohl zvýšit vývoz do Evropy přes svůj plynovod Nord Stream pod Baltským mořem. Sdělilo to podle agentury Reuters ruské ministerstvo energetiky po jednání s evropským komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem v Moskvě.

"Oettinger během rozhovorů řekl, že ke konci ledna nebo začátkem února by se měly (v Evropské komisi) dokončit technické procedury a věc tím bude vyřešena," řekl náměstek ministra energetiky Anatolij Janovskij. Gazprom by tak mohl využívat výjimku z antimonopolních pravidel EU v energetice.

V rámci takzvaného třetího energetického balíku, které brání klíčovým dodavatelům dominovat v přepravních sítích, omezuje Evropská komise přístup Gazpromu k OPAL. Brusel také vyšetřuje Gazprom kvůli monopolním praktikám na trzích střední a východní Evropy a vyjadřuje obavy z nového plynovodu South Stream, který Rusko buduje do Evropy přes Balkán.

Moskva na Brusel naléhá, aby poskytla Gazpromu na OPAL výjimku. Kvůli regulačním omezením je Nord Stream, který má kapacitu 55 miliard krychlových metrů ročně, vytížený jen zhruba z poloviny. Gazprom získává 55 procent svých tržeb v Evropě.

Zkoumat možnost udělit Gazpromu výjimku pro OPAL začala Evropská komise v listopadu. Na rozhodnutí má dva měsíce.

Plynovod OPAL vede trasou dlouhou 470 kilometrů ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau u hranic s Českou republikou. Mezi českým Brandovem a Olbernhau se napojuje na český plynovod Gazela, který se otevřel před rokem a funguje primárně jako tranzitní propojení s jihoněmeckou přepravní soustavou MEGAL.

23.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...