1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko je znepokojeno růstem dluhů za plyn, které má Ukrajina

gas fire bigMoskva - Moskva je znepokojena růstem dluhů, které má Ukrajina za dodávky ruského plynu, nepovažuje to ale za důvod k tomu, aby musela měnit současné smlouvy. Řekl to mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Ukrajinský energetický podnik Naftogaz v pondělí oznámil, že možná nebude schopen zaplatit ruské plynárenské společnosti Gazprom za dodávky ruského plynu včas. Důvodem jsou prý nesplácené závazky vlastních zákazníků.

Finanční list Vedomosti s odvoláním na zdroj z Gazpromu napsal, že Ukrajina v lednu dovezla 2,4 miliardy metrů krychlových ruského plynu v ceně 650 milionů dolarů. Ukrajinský účet za plyn se tak včetně nedoplatků zvýšil na 3,35 miliardy dolarů.

Rostoucí dluh Ukrajiny dnes Peskov v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Kommersant-FM označil za důvod ke znepokojení. "Dluh roste a roste rychle, ale my doufáme, že naši ukrajinští partneři splní všechny závazky současné smlouvy," prohlásil Putinův mluvčí. Moskva podle něj ale nevidí důvod k přezkoumání nynějších smluv, pokud je Kyjev bude plnit.

Putin se na konci loňského roku dohodl s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem na snížení ceny ruského zemního plynu pro Ukrajinu o třetinu a na půjčce 15 miliard dolarů (asi 300 miliard Kč) pro Kyjev. Tato dohoda následovala poté, co ukrajinská vláda odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité i pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily Evropě vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu v letech 2006 a 2009. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké krize bez plynu.

07.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...